הערכה לפי שכונה ˚360?
צרו איתנו קשר!

רוצים לבדוק את תכנון השכונה לפי שכונה ˚360?
צרו איתנו קשר!

בית ספר 'קינג סולומון'

  • הכפר הירוק, רמת השרון
  • מבנה חינוך
  • 1,230 מ'ר שטח בנוי
  • קרקע + 2 קומות

פרויקט בית הספר קינג סולומון מהווה דוגמא ליישום של מגוון רחב מעקרונות הבנייה הירוקה. החל מאופן העמדת המבנה, דרך בידוד המבנה והחלונות, התקנת הצללות, התקנת תאורה חסכונית ואמצעים לחיסכון במים וכלה בהתקנת חיישני תנועה לשליטה על התאורה ובחירת חומרי גמר בעלי תו ירוק. בית הספר נבנה בלוח זמנים קצר: שלושה חודשי תכנון ושלושה חודשי בנייה. זמן הבנייה הקצר, שהינו יוצא דופן בפרויקטים מסוג זה, התאפשר אודות לשיטת בנייה קלה המבוססת על פרופילי פלדה דקת דופן.

רקע

בית הספר היסודי קינג סולומון בכפר הירוק הינו בי"ס דו-לשוני (עברית ואנגלית) המושתת על זהות יהודית ומנוהל כעמותה פרטית. בבית הספר לומדים 65 תלמידים בכיתות א-ג והוא כולל 6 כיתות לימוד (2 כיתות לכל שכבה). מאפיין ייחודי לבית הספר הוא שבצמוד לכל כיתת לימוד נבנה חדר עזר בגודל 10 מ"ר ללימוד פרטני או לעבודה בקבוצות קטנות. מבנה בית הספר כולל גם חדר אוכל עם מטבח, חדר הנהלה וספריה קטנה. בשלב ב', אשר נמצא בשלבי בנייה, יתווסף למתחם בית הספר מבנה נוסף שיכלול כיתות לימוד, ספריה גדולה ואולם כנסים. בית הספר נבנה בלוח זמנים קצר: שלושה חודשי תכנון ושלושה חודשי בנייה. זמן הבנייה הקצר, שהינו יוצא דופן בפרויקטים מסוג זה, התאפשר אודות לשיטת בנייה קלה המבוססת על פרופילי פלדה.

אמצעים פאסיביים

מחשבה רבה הושקעה בהעמדת המבנה כך שכיתות הלימוד, המהוות את החלק העיקרי המאוכלס ברוב שעות הפעילות, ייהנו מתאורה טבעית ואפשרות לחימום פאסיבי בחורף על ידי קרינה סולארית. לכן החזיתות הארוכות של המבנה פונות לכיוון דרום וצפון. כדי להגן על החלונות הגדולים מקרינה בחודשי הקיץ תוכננו הצללות מבניות קבועות (מצחיות בטון) שהאפקטיביות שלהן נבחנה באמצעות סימולציות עד לקבלת תוצאה אופטימלית. בנוסף, הזיגוג בכל החלונות, מלבד החזית הצפונית, הינו מסוג LOW E בעל מקדם הצללה נמוך ומקדם מעבר אור טבעי גבוה. זאת כדי לאפשר ניצול פאסיבי של אנרגיה סולארית ברמה סבירה וניצול תאורה טבעית ברמה גבוהה. ואכן מבדיקות שעשו יועצי הבנייה הירוקה של הפרויקט עולה כי 35.5% מהשטחים המאוכלסים בפרויקט הם בעלי פונטציאל לחימום פאסיבי מקרינה בחודשי החורף. כמו כן, מכיוון שאין מבנים צמודים המצלים על גג המבנה, נעשה שימוש באנרגיית השמש לחימום המים המיועדים לחדר האוכל והמטבח.

מהלך הבנייה ושיטת הבנייה

שיטת הבניה של הפרויקט הינה שיטה לבנייה קלה מסוג LGS (light gauge steel- פרופילים דקי דופן). חתך הקיר כולל חיפוי חיצוני של לוחות פיבר צמנט בעלי תו ירוק על גבי קונסטרוקצית פלדה, בידוד של 5 ס"מ צמר סלעים וסגירה פנימית בקיר גבס דו-קרומי. שיטת בניה זו מצמצמת מראש את פסולת הבנייה מאחר וכמעט ואין פחת. יתרה מזאת, מכיוון שהבניה הינה "יבשה" ברובה, נחסך שימוש רב במים המאפיין שיטות "רטובות". אף על פי כן, מעט הפסולת שנוצרה במהלך הבניה הופרדה ל-6 זרמים באתר והועברה לאתר מורשה למחזור פסולת בנייה.

תאורה

בחללים המשותפים ובכיתות הלימוד תוכננו חלונות גדולים דרכם נהנה המבנה משפע של תאורה טבעית. בכיתות הלימוד ובמסדרונות הותקנו חיישני נוכחות המוודאים כי התאורה המלאכותית תדלוק רק כאשר ישנם שם תלמידים. אופטימיזציה ממוחשבת בוצעה על מנת לצמצם את מספר גופי התאורה וכן נבחרו גופי תאורה חסכוניים המיועדים לנורות LED או T5 בעלות מסירות צבע CRI)) הגדולה מ-80.

רוצים לבדוק את תכנון השכונה לפי שכונה ˚360?
צרו איתנו קשר!

Silence is Golden