top of page

מרחב טבעי וציבורי

23. הגנה ושיקום משאבי וערכי טבע ושיקומם- אזורי "אל געת"

עיור ופיתוח מהווים אתגר לשימור משאבי טבע וערכי טבע קיימים. שימור, שיקום וניהול שטחים טבעיים יתבצעו תוך כדי התייחסות להבטחת המגוון הביולוגי והאיזון האקולוגי הקיימים באזור והגנה על ערכי הטבע והנוף בשטח. יש למפות בשלב מוקדם ככל האפשר של הפרויקט את ערכי הטבע ומשאבי הטבע שאפיינו את האזור והמיועדים לשיקום ולהשבה. הנושא מצריך התחשבות קפדנית ברכיבים הקיימים בבית הגידול ובאתרים הסמוכים לו החל משלב התכנון הראשוני עד להשלמת הפרויקט ואכלוסו. קיימת חשיבות רבה לביצוע סקרי תשתיות טבעיות, לבחינת מצאי החי והצומח ולליווי אקולוגי בשלבי התכנון השונים ובתהליכי הביצוע והניהול של המערכות הטבעיות.

דרישה

ניקוד‭ ‬מירבי > 4

  1. זיהוי, מיפוי והערכה: אקולוג מוסמך יערוך סקר טבע מפורט, שבו יבחן את מצב התשתיות הטבעיות, תוך כדי זיהוי, מיפוי והערכה של כלל ערכי הטבע הייחודיים הקיימים או שידוע שהיו קיימים בשטח הפרויקט ובסביבתו, בהתחשב בבתי גידול טבעיים ובמרכיביהם הבוטניים, הזואולוגיים והנופיים. כמו כן, היועץ יבחן את הרגישות האקולוגית של שטח התוכנית ושל סביבתה וישים דגש על ההיבטים הבאים: מסדרונות אקולוגיים, נדירות בתי הגידול, מגוון המינים וכיוצא בזאת. אם מדובר באזור מזוהם או במקומות שבהם נפגעו ערכי הטבע או המגוון הביולוגי טרם פיתוח השכונה, תכלול העבודה אפיון של המערכת האקולוגית שהייתה במקום בעבר ותכנון וביצוע שחזור והשבה שלה (1 נקודה).

  2. הגדרת עקרונות תכנון משמרי תשתיות טבעיות והנחיות ליישומם בהוראות התוכנית לשמירת ערכי טבע: בהתאם לממצאים יוכנו חלופות תכנון ,המשמרות את השטחים הערכיים בתחום התוכנית כשטחי "אל געת", ובינם ובין שטחי הפיתוח האינטנסיבי יוגדרו שטחי חיץ, שמטרתם לשמור על תפקודו של המשאב הטבעי. בשטחי החיץ ייערכו פעולות פנאי ונופש המתאימות למרחב הטבעי. כמו כן, ייערך סקר צומח היסטורי, ייבחרו מספר מיני דגל של מינים מועילים וייוצרו בתי גידול מלאכותיים במרחב הציבורי כדוגמת כוכים מלאכותיים או יצירת קופסאות מובנות לציפורים, עטלפים ולחרקים וכדומה (1 נקודה).

  3. התייחסות לסיכונים: על התוכנית להתייחס לסכנות המאיימות על המשאבים ועל הערכים השונים שזוהו לשימור כחלק מהמטרות האקולוגיות של הפרויקט. בין היתר יפורטו הנחיות לטיפול במיני צמחים פולשים ולאופן השימור בכל שלבי הפרויקט (בזמן התכנון, הביצוע וההעתקה של מערכות התשתית, הפיתוח והבנייה) וכן התנאים שייושמו להבטחת שגשוג המערכות האקולוגיות. האקולוג המלווה ינחה את ביצוע הפעולות הנדרשות לשמירת ערכי הטבע בתחום הפרויקט (גידור, שימור בעת העבודות, מעקב וטיפול בצמחייה פולשנית, חלחול והשהיה של מי נגר וּויסותם לשם יצירת בתי גידול לחים, מניעת ומזעור זיהום אור וזיהום רעש וכולי). יש להביא לידי ביטוי את הדרישה לשמירה, להגנה ולהעצמה של משאבי הטבע הקיימים (1 נקודה).

  4. פיצוי סביבתי והצלת מינים: במקרים שבהם לא ניתן למנוע נזק בעקבות הקמת הפרויקט, יש לבצע סקר הצלה לבחינת מיני החי והצומח במקום לפני הריסתו, ולנקוט צעדים המקזזים את ההשפעות השליליות על-ידי שימור ושיפור של אזורי פיתוח אחרים בשכונה או בעיר או בכל אמצעי אחר. האקולוג יקבע מיקום להעתקת החי והצומח, התורמים משמעותית למערכות אקולוגיות בתחום התוכנית, באישור ובתיאום עם הגורמים המוסמכים על היבטים אלוה (1 נקודה).

 

בשלב ג', ובכפוף להמלצת אקולוג התוכנית, יש לעמוד גם בדרישות הבאות:

5. מעורבות הציבור: יש לוודא שמתקיימים תהליכי הסברה לציבור על חשיבות שמירה על ערכים אקולוגיים באמצעות שילוט, סרטונים, רשתות חברתיות, ניהול חברתי וקהילתי וכיוצא בזאת.

6. תחזוקה: האקולוג יכין נספח ניהול תחזוקה למקום, שיתייחס להיבטים כגון תאורה, גידור, סניטציה, גינון בר-קיימה.

הגדרות

הערות

בתוכניות הממוקמת על שטח פתוח רגיש או בסמיכות לו, נדרש, כתנאי לקבלת ניקוד במדד זה, שילוב אקולוג בצוות התכנון, החל משלב התכנון הראשוני. אם האקולוג שולב בצוות התכנון בשלב מתקדם יותר, יש להוכיח כי המלצותיו הוטמעו בתכנון.

01

למדד הבא
למדד הקודם
bottom of page